פלור פלאן
הקדמה
הפלור פלאן הוא אחד משלושת כלי העזר להרכבת שוטינג לצילומים, פירוק התסריט לשוטים. שני הכלים הנוספים הם תסריט צילומים וסטוריבורד. הפלור פלאן יכול להוות כלי עזר עוצמתי שיכול להועיל לא רק למחלקת הצילום והתאורה אלא גם למחלקות אחרות כמו מחלקות ההפקה, הארט וגם לבמאי הסרט. הפלור פלאן הוא מסמך שיוכן בשלב קדם ההפקה ויהיה חלק מתיק ההפקה.
הפלור פלאן
פלור פלאן בתרגום חופשי הוא - תוכנית רצפה, ומשמעותו היא סרטוט הלוקיישן\הסט במבט על. את הפלור פלאן יצייר בדרך כלל מעצב ההפקה\הארט דירקטור או מעצב הסט בעת ביקור בלוקיישן או בשלבי תכנון הסט בקדם ההפקה. אין בעיה להכין פלור פלאן לפני הביקור בלוקיישן אך לאחר מכן נצטרך להוסיף אליו כל מיני פרטים שנוכל לדעת רק לאחר הביקור. כמה משימושי הפלור פלאן הם:
* ישמש כטיוטא לתכנון הסט\לוקיישן.
* ישמש את צוותי הארט וההפקה לשם הקמת הסט.
* יעזור לכלל הצוות כמפת התמצאות בלוקיישן.
* ישמש את הבמאי לתכנון התנועות וההתרחשות בסצינה.
* ישמש את צוות הצילום והתאורה לתכנון השוטים והסטאפים.
בתמונות מלמעלה קשה להבין במה מדובר ובכוונת תחילה הצגנו לפניכם תבניות פשוטות ללא הסברים. כעת נשתמש בשתי הדוגמאות על מנת להסביר את הפעולות שיש לבצע על הפלור פלאן.
העצמים שבפלור פלאן
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לתת שמות לכל העצמים בפלור פלאן. בואו נעשה זאת כעת ונבהיר מעט את מה שקורה בתמונה:
כעת ניתן לראות בבירור שבתמונה הראשונה אנו נמצאים בסלון של חדר מגורים, ובתמונה השניה אנו נמצאים בחצר של בית יוקרה או אולי בית מלון. כמה דגשים לגבי העצמים בפלור פלאן:
* ניתן שמות אך ורק לעצמים שחשובים לצילומי הסצינה ולא לכל עצם שולי שמונח על הסט.
* נסמן בפלור פלאן עצמים שאנו מתכננים שיהיו בסצינה בשעת הצילומים ולא עצמים שבהכרח נמצאים בלוקיישן, כלומר נבנה את מרחב הסצינה הרצוי.
פתחים בלוקיישן
פתחים כגון דלתות, חלונות או פשוט מעברים בין חדרים יסומנו בפלור פלאן. במידה והפתח הוא חלון או דלת שנפתחים יסומן גם כיוון פתיחתם כמו בדוגמת הפלור פלאן הראשונה.
מידות הלוקיישן
עוד דבר חשוב לסימון בפלור פלאן יהיה גודל הלוקיישן. על הצוות שמכין את הפלור פלאן למדוד את הלוקיישן בעת סיור הלוקיישנים. נחזור לדוגמאות מהסעיף הקודם. אם אנו רוצים למקם ספה בלוקיישן א, באיזה גודל צריכה להיות הספה כדי להתאים במרחב? אם לא נמדוד את החדר מראש נצטרך לחזור פעם נוספת ללוקיישן ולבדוק, בכך נבצע עבודה כפולה, או גרוע מכך נצטרך לנחש ולקוות שהספה תתאים במרחב ואם היא לא תיווצר לנו בעיית הפקה חמורה.
כמו כן מידות הפלור פלאן יהוו יתרון גדול לצוותי הצילום והתאורה וייתנו להם נתונים על מרחק המצלמה מהשחקן, באילו עדשות להשתמש, עד כמה הם יכולים לתמרן עם תנועות מצלמה, היכן יש מקורות אור טבעיים ועוד. ניתן ומומלץ למדוד גם את הפתחים בלוקיישן והעצמים שיכולים להיות רלוונטיים לצילומים.
* המידות שהשתמשנו בהן הינן לצורך הדגמה בלבד ולא מייצגות גדלים של לוקיישנים אמיתיים.
סימון דמויות
הצורה הפשוטה והיעילה ביותר לסמן דמויות בפלור פלאן היא בצורה של עיגול ומשולש, העיגול מסמל את הראש של הדמות והמשולש את כיוון המבט שלה. כל דמות תיהיה ממוספרת והמספר שלה יתאים לשמה במקרא שילווה את הפלור פלאן. דמויות יסומנו לרוב בפלור פלאן שמיועד לצוות הצילום לשם תכנון שוטינג ולא ככלי הפקתי.
תנועת דמויות
במידה ונרצה לסמן תנועה של דמות בסצינה נסמן קודם כל את הדמות בנקודת ההתחלה שלה, אח כך את מסלול התנועה שלה ולבסוף את נקודת העצירה שלה. מסלול תנועת הדמות יסומן בדרך כלל בקו מקווקו. ניתן להוסיף צבע למסלולים במידה ותקציב ההדפסה מאפשר זאת. כמו כן נסמן את תחנות התנועה שלפי הסדר כדי לדעת מאיפה לאיפה זזה הדמות.
פלור פלאן לשוטים
כשנרצה לסמן שוטים בפלור פלאן נשתמש בציור של מצלמה כשהעדשה שלה שמצביעה לכיוון הצילום של המצלמה. תנועת מצלמה מסומנת בדומה לתנועת דמות על ידי שרטוט נתיב תנועה.
במקרה זה המספרים על כל מצלמה הם לא מספר המצלמה אלא מספרי השוטים. במידה ונצלם עם כמה מצלמות בו זמנית נצטרך לשנות מעט את הרכב הפלור פלאן ואולי לסמן כל מצלמה בצבע שונה, האפשרויות כאן גמישות וכל הפקה תמצא בסופו של דבר את דרך העבודה הנוחה לה.
לעיתים יסומנות שוטים בצורת זוויות במקום בצורת מצלמות, כמו בדוגמא הבאה:
* במקרה של שוטים מעטים ניתן לרכז את כל השוטים בפלור פלאן אחד, אבל ככל שמורכבות השוטים עולה מומלץ ליצור עמוד פלור פלאן נפרד לכל שוט.
* בעוד סטוריבורד ותסריט צילומים הינם כלים שיכולים לשמש לכל שוט, הפלור פלאן הוא יותר כלי עזר משלים. הפלור פלאן מתאים במיוחד לשוטים של דולי או טרוולינג ואינו שימושי כלל לתנועות מצלמה כגון טילט או מנוף, מפני שאינו יכול לבטא את המימד השלישי של המרחב.
שימושים נוספים של הפלור פלאן
למרות שהפלור פלאן משמש לרוב ככלי עזר לצוותי הצילום וההפקה הוא יכול גם לשמש מחלקות אחרות. ניתן לדוגמא לתכנן הצבת תאורה לפי פלור פלאן, מיקום סאונד, או אפילו להשתמש בו למטרות בימוי במידה ואתם עובדים עם צייר מוכשר:
לסיכום
במאמר זה דיברנו על אופן ההכנה והשימוש בפלור פלאן. מומלץ מאוד להרכיב בשלבי קדם ההפקה כמה שיותר פלור פלאנים מפורטים ללוקיישנים על מנת לייעל את הצילומים בפועל ולא להגביל את השימוש בפלור פלאן בפירוק שוטים בלבד. מומלץ לשים דגש על איסוף פרטים רבים ככל הניתן בעת סיור הלוקיישנים לשם הרכבת הפלור פלאן.