גדלי פריים
Frame
פריים הינו תמונה בודדת מרצף תמונות המרכיבות את הסרט. הפריימים רצים אחד אחרי השני על מנת ליצור אשליה של תנועה בעיניי הצופה. לכל סרט נקבעת בעת הצילום מהירות פריימים. הסטנדרט הקולנועי הוא 24 פריימים בשניה.
שוט - Shot
המילה שוט מגיע מהמילה "שוטינג" - צילום\צילומים. שוט הוא היחידה הקטנה ביותר בצילום הקולנועי, קבוצת שוטים מרכיבה סצינה אחת בסרט.
השוט מגיע בין חיתוך לחיתוך בעריכה. cut - SHOT - cut.
גדלי פריים\גדלי שוט
בקולנוע נשתמש בגדלי פרייים שונים על מנת להעביר להשפיע רגשית על הצופה ולמסור לו מידע על ההתרחשות בסרט. גדלי הפריים מהווים בסיס ליצירה הקולנועית ועל כל יוצר קולנוע לזכור את שמותיהם ומשמעותם. נעבור כעת על גדלי הפריים בקולנוע. ונשמתמש בתמונות מהסרט "באטמן - האביר האפל" לצורך הדגמה.
שוט אקסטרמלי רחוק\אקסטירם לונג שוט - Extreme Long Shot (כתיבה מקוצרת - ELS, EXLS)
האקסטרים לונג שוט יתפוס את הנושא ממרחק רחוק מאוד ויראה שטח נרחב עד כדי כך שפרטי הנושא כמעט ולא יהיו ניתנים לזיהוי. השימוש בשוט זה מגיע בדר"כ מהרצון להציג את סביבת ההתרחשות ופחות כדי להתמקד בנושא הצילום.
שוט רחוק\לונג שוט - Long Shot (כתיבה מקוצרת - LS)
הלונג שוט יציג שטח נרחב מעט פחות מהאקסטרים לונג שוט ויראה את סביבת הנושא שבה יהיה ניתן גם לזהות פרטים של דמויות ועצמים בפריים. השימוש בשוט זה מגיע בדר"כ מהרצון להראות את סביבת ההתרחשות ובנוסף לתת לצופה אפשרות לזהות את נושא הצילום בפריים.
שוט מלא\פול שוט - Full Shot (כתיבה מקוצרת - FS)
השוט המלא יציג את הנושא במלואו בפריים כאשר ישארו רק מרווחים קטנים ביותר מעליו ומתחתיו. מטרת שוט זה הינה להציג את כל גופו של השחקן לצופה, החל מפניו דרך לבושו ועד לנעליו.
שוט אמריקאי\אמריקן שוט - American Shot (כתיבה מקוצרת - AS)
האמריקן שוט קיבל את שמו עקב שימוש נפוץ במערבונים אמריקאים, הוא מתייחס בעיקר לצילום של שחקן ובדומה ללונג שוט, אמריקן שוט יכיל בתוכו את כל הדמות מלבד החלק התחתון של רגליו, מתחת לברכיים, שיחתכו בצילום. מטרת שוט זה הינה כמעט זהה למטרת הפול שוט.
שוט בינוני\מדיום שוט - Medium Shot (כתיבה מקוצרת - MS)
השוט הבינוני יציג שחקן קצת מעל גובה המותניים ומעלה. מטרת שוט זה הינה למקד את הצופה ברגשות שמביע השחקן אך עדיין להשאיר מרחב לתנועות גופו העליון.
שוט תקריב\קלוז אפ - Close Up (כתיבה מקוצרת - CU)
הקלוז אפ יציג את הדמות קצת מתחת לקו הכתפיים ומעלה כשפניו של השחקן ממלאות את רוב הפריים. מטרת שוט זה הינה למקד את הצופה לגמרי על פניו של השחקן והרגש אותו מביע השחקן, השוט בא לידי ביטוי בעיקר בזמן דיאלוג.
שוט תקריב אקסטרימלי\אקסטרים קלוז אפ - Extreme Close Up (כתיבה מקוצרת - ECU, EXCU)
כשנצלם פנים של שחקן באקסטרים קלוז אפ נתקמד בדרך כלל בעיניו עד כדי כך ששאר פניו יחתכו כמעט לגמרי. בסוג שוט זה נוכל להתמקד גם על חלקים אחרים בגופו של השחקן כגון, יד המחזיקה חפץ, קיבוצי שפתיים, נקישות של אצבעות על שולחן ועוד. כמו כן נוכל לצלם מקרוב מאוד עצמים שונים במרחב הסצינה שלנו או בכל מקום אחר. האקסטרים קלוז אפ הוא גודל הפריים המיוחד ביותר מבין השוטים הקולנועיים מפני שהוא היחיד שאינו תואם לראייה האנושית. מכיוון, שבמציאות כדי שנוכל לראות משהו ממרחק כה קרוב יהיה עלינו להצמד אליו בצורה שאינה טבעית, לכן השוט הזה הינו ייחודי לקולנוע ובעל השפעה חזקה על רגשות הצופה.
לסיכום
כפי שכבר אמרנו גדלי הפריים הם בסיס קולנועי וחלק מהשפה האוניברסלית של הקולנוע. כאשר תגידו לכל יוצר קולנוע בעולם שאתם רוצים לצלם דמות בקלוז אפ הוא יבין מיד למה אתם מתכוונים. חשוב לזכור את משמעות גדלי הפריים, ואת הקיצורים שלהם מפני שהם יופיעו כל הזמן במסמכי הפקה שישמשו אתכם בזמן הצילומים.
נציין גם כי במאמר זה מוצגים סוגי השוטים הבסיסיים ביותר אך בקולנוע כמו בקולנוע, ייתכן שתיתקלו בכל מיני שילובים של סוגי שוטים אלו, כמו לדוגמא:
MCU - Medium Close Up - שלעיתים יקרא גם CMS - Close Medium Shot. כאן כבר תוכלו להבין שזהו פריים שגודלו הוא בין מדיום שוט לקלוז אפ אך לא בדיוק שניהם.