אזהרה: זיהינו כי ג'אווה סקריפט מנוטרל בדפדפן שלכם. על מנת להשתמש באתר בצורה נכונה עליכם להפעיל את ג'וואה סקריפט!
חזרה לקטגוריית צילום ותאורה

שיטות הקלטה והקרנה (Progressive, Interlace)

מאת: מערכת איי סי ספוט
21.05.2015
צפיות: 7392
הדפס מאמר דווח על שגיאה
אנו שמחים שהחלטתם לדווח לנו על טעות במאמר, אנו מנסים לשמור על התוכן באתר רלוונטי וברמה גבוה ככל הניתן אך גם אנחנו עושים טעויות! אנא השתדלו לפרט ככל הניתן את מהות הדיווח על מנת שנוכל לעדכן אותו במהרה. במידה והדיווח שלכם ימצע כנכון הוא יתוקן - אתם תעודכנו בהודעה פרטית באתר על התיקון ושמכם ותמונתכם יוספו בתחתית המאמר יחד עם תיאור קצר של התרומה שלכם למאמר.

הקדמה

פרוגרסיב ואינטרלייס הן שיטות של הקלטה והקרנת סרט או במילים אחרות דרכים להצגת פריימים. לפני קריאת מאמר זה רצוי לעיין תחילה במאמרים שיטות שידור, פריימים לשניה ורזולוציות.

 

שיטת הפרוגרסיב - Progressive

סרטי קולנוע מצולמים בסטנדרט של 24 פריימים לשניה בשיטת הקלטה והצגה של פרוגרסיב. שיטת הפרוגרסיב אומרת שכל פריים מוקלט במלואו לזכרון המצלמה ולאחר מכן מוקרן במלואו למסך. פרוגרסיב היא שיטה שמתייחסת לצילום דיגיטאלי (אנחנו יכולים לבחור בין שימוש בפרוגרסיב או אינטרלייס). יש לציין שכאשר נצלם בפילים הפריימים תמיד יוקלטו במלואם ולכן ניתן להגיד שבצילום פילים השיטה היא תמיד פרוגרסיב (למרות שזאת שיטה שרלוונטית רק לצילום דיגיטאלי).

 

כאשר המצלמה מצלמת בשיטת פרוגרסיב היא אוספת מידע מכל הפיקסלים בפריים ורק אחר מכן מקליטה אותו לזיכרון. באותה דרך בעת ההקרנה, הפריים נסרק במלואו על ידי המקרן ואז מוקרן אל המסך. הסריקה של הפיקסלים מתבצעת שורה אחר שורה מלמטה למעלה. שיטה זו נחשבת לאיכותית ביותר ונוצרה מלכתחילה לשם המרת וידיאו דיגיטאלי לפילים בצורה יעילה.

 

שיטת פרוגרסיב תסומן באות p, תוכלו להתקל בה פעמים רבות בהגדרות המצלמה כמו גם במקומות נוספים, לעיתים תרשם לאחר מהירות הפריימים, לדוגמא: 24P המשמעות היא שהסרט יצולם במהירות של 24פריימים לשניה כאשר כל פריים יסרק במלואו בשיטת פרוגרסיב. לעיתים תיכתב ליד הרזולוציה, לדוגמא: 1080P, משמעותו שהרזולוציה של הסרט היא 1920X1080 בשיטת צילום p.

פרוגרסיב ביוטיוב
הסרטונים ביוטיוב מוצגים בתור הרזולוציה שלהם בשילוב עם שיטת ההצגה שלהם - פרוגרסיב

שיטת האינטרלייס - Interlace

שיטת האינטרלייס קיימת בעיקר לשימוש טלוויזיוני. הטלוויזיה אינה עובדת בצורת מקרן אלא מתבססת על מתח חשמלי, חלק מהטלוויזיות בעולם עובדות על מתח של 60Hz, שיטת שידור זאת נקראת NTSC, בחלק אחר של העולם (גם בישראל) הן עובדות על 50HZ לשניה שיטת שידור זאת נקראת PAL. הספק כוח זה אינו מספיק לטלוויזיה על מנת לסרוק כל פיקסל ולאחר מכן לשדרו למסך לכן היא משתמשת בצורת האינטרלייס שמקלה על פעולתה ומצד שני גורמת לסוג של עיוות בשידור, אם תביטו מקרוב על מסך של טלווזיה תוכלו לראות קווים מרצדים - אלו נקראים שדות.

 

הסריקה מתבצעת בדומה לשיטת הפרוגרסיב מלמעלה למטה רק שהתמונה מתחלקת לשדות אופקיים, תחילה נסרקים השדות העליונים שנקראים (Upper Fields) או גם שדות אי זוגיים(Odd Fields). ובחלק השני נסרקים בבת אחת כל השדות התחתונים (Lower Fields) או שדות זוגיים (Even Fields). לאחר מכן הם מחוברים ביחד במהירות גבוהה כך שהעין של הצופה אינה מספיקה לקלוט חיבור זה. מבחינת פעולת הטלוויזיה היא תקציב Hz אחד לכל חצי שדה ובכך בעצם תחבר שני חצאי שדה בשניה, משמע שטלוויזיה משמשדרת PAL (50HZ) תשדר בדיוק 25 פריימים לשניה - חצי מכמות ההרצים. וטלוויזיה שמשדרת בשיטת שידור של NTSC תשדר בדיוק 25 פריימים לשניה - חצי מכמות ההרצים.

 

שיטת אינטרלייס תסומן באות הקטנה i, במצלמות רבות תוכלו לבחור בהגדרות המצלמה את שיטת ההקלטה 50i ו 60i, משמעותן הן לא 50FPS ו 60FPS אלא 30FPS ו 20FPS.

אינטרלייס
השדות משתלבים ליצירת תמונה אחידה בשיטת אינטרלייס

 

לסיכום

שיטות האינטרלייס והפרוגרסיב חשובות לנו כיוצרי קולנוע לאורך כל שלבי ההפקה. לפני שנתחיל לצלם נתכנן מראש לאיזה מדיה מיועד הסרט שלנו, לטלוויזיה? לקולנוע? לאינטרנט? לכל הסוגים? נחליט באיזה שיטת שידור והקלטה להשתמש. במהלך הצילומים נקפיד על שימוש בשיה הנכונה ובשלבי העריכה יהיה על העורך להתאים את ההגדרות של הפרויקט בתוכנת העריכה לשיטה בה הקלטנו את הסרט כמו כן במידת הצורך יהיה עליו לדעת לאיזה שיטות לבצע המרה.

אנחנו מצטערים אך האתר אינו מתואם לרזולוציה כה נמוכה, אנא הכנסו ממכשיר עם מסך גדול יותר, עמכם הסליחה!
icinemaspot logo
אי סי ספוט 2015-2021 ©