אזהרה: זיהינו כי ג'אווה סקריפט מנוטרל בדפדפן שלכם. על מנת להשתמש באתר בצורה נכונה עליכם להפעיל את ג'וואה סקריפט!
חזרה לקטגוריית קולנוע כללי

שלבי הפקת הסרט

מאת: מערכת איי סי ספוט
20.03.2015
צפיות: 14608
הדפס מאמר דווח על שגיאה
אנו שמחים שהחלטתם לדווח לנו על טעות במאמר, אנו מנסים לשמור על התוכן באתר רלוונטי וברמה גבוה ככל הניתן אך גם אנחנו עושים טעויות! אנא השתדלו לפרט ככל הניתן את מהות הדיווח על מנת שנוכל לעדכן אותו במהרה. במידה והדיווח שלכם ימצע כנכון הוא יתוקן - אתם תעודכנו בהודעה פרטית באתר על התיקון ושמכם ותמונתכם יוספו בתחתית המאמר יחד עם תיאור קצר של התרומה שלכם למאמר.

הקדמה

כל סרט מגיח כרעיון מראשו של התסריטאי. ולכן אחרי שעלה בראשכם רעיון לכו איתו, אל תעזבו אותו ואל תוותרו!

 

סטנלי קובריק אמר פעם: "אם זה יכול להיכתב, או אם מישהו יכול לחשוב על זה - זה יכול להיות מצולם".

 

דבריו של קובריק שנויים במחלוקת מפני שבתחום הקולנוע נעמוד מול מגבלות רבות, אם זה מגבלות הפקתיות או כספיות. אבל אם נמלא את ראשינו במגבלות בשלב הרעיון לעולם לא נצליח להוציא ממנו את המירב, ולכן הדבר הראשון הוא תמיד להאמין ברעיונות שלכם!

 

שלב הפיתוח (Development Stage)

תהליך הכתיבה

 

שלב הפיתוח כוונתו לפיתוח תסריט, וניתן לחלקו למספר תתי שלבים:

 

א. פיץ' (Pitch)

בתרגום חופשי מאנגלית, המילה PITCH, משמעותה למסור או להגיש משהו למישהו, וכאן אתם מנסים להגיש את רעיון הסרט שלכם למשקיעים פוטנציאליים שישקיעו כסף בסרט.

 

הפיץ' חשוב כבר בשלב הזה, מפני שגם לשם כתיבת התסריט תזדקקו לתקציב, בין אם אתם התסריטאים ובין אם מישהו אחר הולך לכתוב את התסריט בשבילכם. על מנת שהתסריט יהיה מוכן בזמן ויקבל את מירב ההשקעה, האדם שכותב אותו, רצוי שיקבל על כך תשלום. כמובן שבמקרה של סרטים קטנים או תסריטאים מתחילים הכותב לא יקבל תשלום על כתיבת התסריט וככל הנראה יעבוד בעבודה נוספת בזמן הכתיבה, מה שיהפוך את העניין למסובך וייקשה על תהליך הכתיבה. אבל תמיד רצוי לנסות לתת פיץ' לסרט שלכם (To Pitch) בשלב מוקדם ככל הניתן.

 

איך לרשום פיץ'?

הפיץ' יהיה רשום בלא יותר מ 5-6 שורות! ויעביר את הרעיון הכללי של כל הסרט. רוב המפיקים\חברות ההפקה\משקיעים\קרנות קולנוע יצטרכו משהו שיעניין אותם על מנת שהם ירצו בכלל להתחיל ולקרוא את התסריט, ולכן השתדלו בעזרת הפיץ' להעביר את תמצית הסרט ולהלהיב עד כמה שאפשר את הקורא. הפיץ' נקרא לעיתים גם לוגליין ותוכלו לקרוא עליו יותר במאמר סיפור הסרט.

 

ב. סינופסיס (Synopsis)

סינופסיס הוא תקציר הסרט. והוא יהיה שלב מורחב יותר של הפיץ'. הסינופסיס יהיה באורך של עמוד או עמוד וחצי לכל היותר! בעזרתו תוכלו להעביר את רעיון הסרט בצורה יסודית יותר. בהנחה שהמשקיע קרא את הפיץ' וביקש סינופסיס, זכיתם בתשומת ליבו. כעת אתם מקבלים את ההזדמנות לפרט קצת יותר על מה הולך להיות הסרט שלכם. בשלב הזה בדרך כלל יחליט המשקיע האם הוא ירצה להשקיע כסף בפרוייקט.

 

* גם בשלב הפיץ' וגם בשלב הסינופסיס אל תנסו להתחכם ולכתוב בגופן קטן מאוד כדי להכניס יותר מידע, כתבו בגופן סטנדרטי והעבירו את הרעיון שלכם בצורה הטובה ביותר בה אתם יכולים.

 

ג. טריטמנט (Treatment)

שלב הטריטמנט, הוא שלב הטיפול. בין אם קיבלתם תקציב לפיתוח או שאתם כותבים את התסריט ללא תקציב לטריטמנט יש יתרונות עבורכם. הטריטמנט הוא סיפור מפורט של כל התסריט שרשום בצורה של סיפור, ללא דיאלוגים. הוא יסביר את כל אירועי הסרט בהרחבה ובזמן אמת. הטריטמנט יוגש גם הוא לגוף המממן או במידת הצורך אן יהווה כלי עזר לשלב הבא - כתיבת התסריט.

 

* דגש חשוב - הדברים הכתובים מעלה תלויים בגורמים רבים, יכול להיות שלא תידרשו בכלל לכתוב פיץ', אלא ישר להביא סינופסיס, יכול להיות במידה ויש בידיכם תסריט מוכן, הגוף המממן יסכים לקבל אותו מיידית, לכן קחו את השיטה הזאת כבסיס ובמידה וכן תגשו לגופים לחפש תקציב כבר בשלב הפיתוח, תשאלו, מה הן הדרישות מכם. אם יש בידיכם תסריט מוכן - אתם לא צריכים תקצוב לפיתוח (אולי רק לשיכתוב) - תגידו את זה. זכרו! שלבי הפיץ' הסינופסיס והטריטמנט, לא חייבים לבוא לידי שימוש רק בעת בקשה לתקציב, הם דרך טובה להכין את עצמכם לשלב כתיבת התסריט עצמו.

 

ד. כתיבת התסריט (Writing the Script)

השלב הכמעט סופי של הפיתוח (עוד מעט נסביר למה "כמעט") הוא כתיבת התסריט עצמו. לא נדבר כאן על החוקים לכתיבתו מפני שתסריטאות הינה מקצוע נרחב בפני עצמו, אבל התסריט הוא החלק החשוב ביותר של הפיתוח, זהו התנ"ך, המפה של הסרט - עליו תיבנה כל ההפקה. על פי איכותו ימדד חלק ניכר מהצלחתו או כשלונו של הסרט. לכן, תסריט טוב הכרחי ליצירת סרט טוב.

 

זכרו, אפילו עם תסריט מוכן ביד רוב הגופים המממנים לא יקראו את כל התסריט שלכם אלא אם כן יש לכם שם בתעשייה. יותר מכך, הם יקראו רק את 10 העמודים הראשונים שלו. אלו הם העמודים בהם התסריט שלכם חייב לתפוס את תשומת ליבם. לכן, דאגו והשתדלו לכך שפתיחת הסיפור (הכרת הדמויות הראשיות, הסיפור וסביבת הסרט) ונקודת המפנה הראשונה (המקרה שדוחף את הגיבור הראשי לפעול), יופיעו בעמודים אלו.

 

כשאמרנו שזהו כמעט השלב הסופי. התכוונו לכך שהתסריט הראשון שתכתבו ייקרא "דראפט ראשון" (First Draft). זאת תיהיה הגרסא הראשונה של התסריט שעתידה להיות משוכתבת עוד לפחות פעמיים רק בשלב הפיתוח, לעיתים על ידי תסריטאים שונים. יהיו גם "דראפט שני", "דראפט שלישי" וכו' עד ל"דראפט אחרון", השיכתובים יתבצעו לפי הערות המפיק, הבמאי, קשיי הפק, בעיות תקצוב, בעיות בדיאלוגים, רעיונות חדשים ודברים רבים אחרים שיכולים להשפיע.

 

פעמים רבות התסריט ישוכתב ויעודכן גם בזמן הצילומים עצמם, זה יכול לקרות גם יום או שעה לפני צילום סצינה או אף במהלך הצילומים.

 

שלב כתיבת התסריט הוא אינו עניין של מה בכך, כתיבתו של תסריט טוב יכולה להמשך חודשים עד שנים!

 

שלב קדם ההפקה (Pre Production)

פגישת הפקה
בפגישות הפקה יהיו נוכחים כל אנשי המפתח של הסרט.

 

לאחר סיום שלב הפיתוח, וכשהתסריט הסופי בידנו, אנו מגיעים לשלב קדם ההפקה. בשלב זה אנו נתכונן לצילומי הסרט בהתבסס על התסריט. הבא נעבור על השלבים המרכזיים של קדם ההפקה:

 

* שימו לב, שלבים אלו אינם בהכרח מחוייבים להתבצע בסדר שבו הם מוצגים כאן.

 

א. ליהוק ואודישנים

בשלב קדם ההפקה נרצה ללהק את השחקנים שימלאו את התפקידים המרכזיים בסרט, כמו גם את הניצבים והביטים (במידה ויש כאלו).

 

ב. הכנת עזרי הצילומים

בשלב קדם ההפקה נפרק את התסריט שלנו ל"שוטים", נחליט כיצד יצטלם הסרט, באילו תנועות מצלמה וזוויות צילום נשתמש, ומה יהיה הסגנון הויזואלי של הסרט.

 

ג. מציאת לוקיישנים\סטים

בשלב קדם ההפקה נחפש מקומות צילום לסרט שלנו (לוקיישנים) כמו גם סטים (אולפנים) במידת הצורך.

 

ד. גיוס צוות

בשלב קדם ההפקה נגייס את הצוות הראשי שלנו: צלם ראשי, תאורן ראשי, ארט דירקטור, מפיק, ע.במאי וכו. צוות מפתח וגם צוות משנה.

 

ה. הרכבת תיק ההפקה וברייקדאון

בשלב קדם ההפקה נרכיב את תיק ההפקה שהוא אוסף מסמכים הקשורים לסרט. תיק ההפקה מיועד לארגון ההכנה לצילומים או השגת תיקצוב בשביל הסרט. נרכיב את הברייקדאון ולוח הזמנים על מנת להתנהל בצורה היעילה בעת הצילומים עצמם.

 

שלב ההפקה (Production)

צוות הפקה
בשלב ההפקה יבוצעו בפועל כל צילומי הסרט.

 

לאחר סיום שלב קדם ההפקה נעבור להפקה עצמה. בשלב זה נצלם את הסרט שלנו בשילוב כוחותיהם של כל צוות הצילום והקאסט (שחקנים). לא נפרט לעומק על שלב זה במאמר הנוכחי מפני שהוא מאוד מעשי ומורכב, נעסוק בו במאמרים אחרים.

 

שלב הפקת הפוסט\עריכה (Post Production)

חדר עריכה
בשלב העריכה יחוברו כל חומרי הגלם לסרט המוגמר.

 

לאחר שבידינו החומרים שצולמו בהפקה נעבור לשלב הפקת הפוסט. החלק העיקרי של שלב זה הוא כמובן עריכת הסרט - חיבור כל השוטים שצילמנו בשלב ההפקה לידי סרט מוגמר. דברים נוספים שיתבצעו בשלב זה יהיו: עריכת סאונד, אפקטים מיוחדים, ייצוא לפורמטים שונים, הכנת טריילר ועוד. לאחר סיום הפקת הפוסט הסרט ייחשב למוצר גמור ומוכן להקרנה.

 

שלבי המכירה שיווק והפצה (Selling, Marketing and Distribution)

חדר עריכהבשלב השיווק וההפצה, נמכור את הסרט שלנו לבתי קולנוע ונפרסם אותו לקהל הרחב.

 

שלב זה יהיה רלוונטי בשבילכם רק אם הסרט הוא סרט עלילתי באורך מלא שהינו מוצר למכירה. (סרט קצר אינו נחשב כמוצר).

 

בחלק זה יעסוק המפיק בשילוב עם מחלקות ואנשי מקצוע בתחומי המכירה השיווק וההפצה, מטרתו היא להפיץ את הסרט לבתי הקולנוע ולשווקו לקהל הרחב באמצעי מדיה שונים.

 

טריילר

הטריילר של הסרט הוא הכלי המוכר ביותר שמשמש לשיווק הסרט לצופים. אורכו הוא בערך 5 דקות, ומטרתו היא להלהיב את הצופים ולמשוך אותם לבתי הקולנוע.

 

פוסטרים

פוסטרים איכותיים מפוזרים על שלטי חוצות ומודפסים בעיתונים, מגזינים ואתרי אינטרנט הם דרך טובה נוספת לשווק את הסרט.

 

תמונות סטילס

תמונות סטילס מרשימות מהצילומים יוצרות עניין אצל הצופים ונותנות להם הצצה אל הסרט שבו הם עתידים לצפות.

 

מאחורי הקלעים

צילומי וידיאו וסטילס של מאחורי הקלעים יכולים לשמש ככלי שיווקי לפני יציאת הסרט לאור ולעניין צופים גם שנים רבות לאחר מכן.

 

פרסום בטלוויזיה ברדיו ומדיה מודפסת

רכישת זמני פרסום שליחת השחקנים לראיונות בטלוויזיה וברדיו, ופרסום בעיתונים ומגזינים.

 

פרסום באינטרנט

יצירת אתר אינטרנט רשמי לסרט, פרסום במדיה חברתית.

 

 

לסיכום

במאמר הזה עברנו בצורה בסיסית על כל השלבים בהפקת הסרט החל משלב הרעיון ועד לשלבי השיווק וההפצה. במאמרים הבאים ניכנס לעומק שלבי יצירת הסרט ונרחיב על כל אחד מהם.

אנחנו מצטערים אך האתר אינו מתואם לרזולוציה כה נמוכה, אנא הכנסו ממכשיר עם מסך גדול יותר, עמכם הסליחה!
icinemaspot logo
אי סי ספוט 2015-2021 ©